Bambusest ja kangast

laupäev, 10. september 2011 08:37 by Roheline nurgake
Otsustasin mõni aeg tagasi oma pisemale lapsele ise riidest mähkmeid õmblema hakata. Põhjuseks siis see, et müügil olevad mähkmed ei vastanud minu ootustele ei hinna ega ka kasutatud kangaste poolest. Otsisin midagi paremat, kui vanemast lapsest alles jäänud marlilapid, mis vedeliku sorinal läbi lasksid. Nii sattusin internetis lugema eriliselt hea imavusega ja pehme bambuskiududest valmistatud kanga kohta ning armunud ma olingi.
Mis teeb siis bambuse nii heaks?
* Bambus on üks kiiremini kasvavaid taimi maailmas. Bambusetaim kasvab täispikkusesse mõne kuuga ja valmib 4-5 aastaga.
* Kasvamise ajal ei vaja bambusetaim sünteetilisi väetisi ega taimekaitsevahendeid, samuti on ta vee suhtes üsna vähenõudlik (võrreldes puuvillapõõsaga).
*Bambusest valmistatud tekstiilid on looduslike bakterite- ja seentevastaste omadustega ega ärrita nahka. Sobivad seega hästi väikelastele ja allergikutele.
*Bambuskangas on imeliselt pehme, sile, hästi hingav, kerge ja vastupidav.
*Bambuskangas aitab hoida nahka kuivana, imab väga hästi niiskust ja reguleerib kehatemperatuuri - suvel palavaga jahutab ja talvel külmaga annab sooja juurde.

Eestis võib paraku bambuskangast tikutulega taga otsida, ainukesed mulle teada ettevõtted, kelle käest peaks saama mingit värvi bambustrikotaaži osta on GreenEst, Greenwear ja Rohelised Robotid.
Küll aga leidsin ma UK-st nii mõnegi veebipoe, mille kaudu võib mitmeid erinevaid bambuskangaid tellida, üheks neist siis Eco Earth Fabrics. Sellest poest siis ma ka endale tüki värvimata-valgendamata bambusfliisi ja -trikotaaži sain. Hind on meie mõistes küll suhteliselt krõbe, aga uudsus ja kvaliteet ju maksavad.
Ma olen jõudnud juba veenduda selles, et bambusest valmistatud riie on tõesti siidiselt pehme ja mõnus katsuda, kas ja kui palju see aga niiskust imab, seda saan teada siis, kui mähkmed õmmeldud ja katsetatud. Ning annan tulemustest hiljem ka teada.
Bambusfliis ja bambustrikotaaž

1 Response to "Bambusest ja kangast"

  1. Kärt P Says:

    Tean, et postitus on juba väga ammune ja blogiga vist enam ei tegeleta, kuid kuna info on googeldades endiselt leitav, tunnen vajadust ära mainida, et jah, bambusel on kõik need suurepärased omadused, kuid tema TÖÖTLEMINE kangaks on väga mürgine ja keskkonnavaenulik tegevus.

Postita kommentaar